wallpaper

Sunday, August 12, 2012

Ilmu Bukan Pada Pointer..

Kejayaan seseorang pelajar, mahasiswa, mahasiswi seringkali kita ukur pada keputusan peperiksaan yang di duduki.. Adakah pelajar/mahiswa/i yang tidak mendapat keputusan yang cemerlang bukan lah insan yang bagus ? Di Malaysia, kita telah didik dengan pendidikan yang lebih kepada "exam " dan kita selalu membandingkan keputusan dengan orang lain..

Kita lebih menghafal ilmu yang dipelajari berbanding kepada pemahaman terhadap ilmu itu.. Ilmu yang dihafal pasti kita akan lupa.. Tetapi jika kita belajar berdasarkan pemahaman kita pasti lebih senang untuk mempraktikannya pada kehidupan ini..

Ilmu yang bermanfaat adalah ilmu yang dapat membantu diri kita, keluarga, masyarakat ke arah yang lebih baik.. Seharusnya semakin tinggi ilmu yang dipelajari, semakin bertambah rasa rendah diri dan syukur pada Pencipta..

Buat semua yang bergelar pelajar, belajar lah bersungguh-sungguh kerna ada semua adalah harapan keluarga.. Belajar lah dengan permahaman dan bukan lah berlandaskan menghafal sahaja..No comments:

Post a Comment