wallpaper

Friday, July 5, 2013

Degree done!

Alhamdulillah.. Syukur kepada Allah kerana dengan izinNya selesai jua untuk degree ini.. Selepas 2 tahun mencuba yang sebaik mungkin untuk mendapat segulung degree ini InsyaAllah..

Praktikal dan Viva untuk pembentangan thesis juga sudah selesai.. Terima kasih sangat pada 'pair' aku untuk thesis ini.. Selesai jua thesis kami berkaitan "A Study of Relationship between Non-Performing Loans and Macroeconomic Variables".

Masa untuk berkerja semula akhirnya sampai kembali.. Masa untuk berjasa kembali kepada keluarga.. Moga Allah murahkan rezeki kepada kami semua.. Agar kami semua dapat perkerjaan yang terbaik dan diredhai oleh Allah..

Kalo ikut pada perancangan, sepatutnya minggu ini aku dah start kerja sebagai BR Smart di Bank Rakyat Setapak .Tetapi Allah telah mentakdirkan resume aku hantar hari tu untuk jawatan eksekutif di Bank Rakyat telah dipanggil untuk interview. Alhamdulillah interview itu dah dijalankan hari selasa yg lepas.. Part yg best sbb aku dengan roomate aku sama2 dipanggil untuk interview position tu.. Moga ada lah rezeki untuk kami..

Kakak office kt setapak ckp "Wan, ko ni tamak eh.. sampai dua kerja ko apply.. hehe.. xpe.. akak hold dulu post BR Smart ni.." Aku plak ckp " kak, saya pun tak tau last minute dpt call dari HQ.. So pergi je la.. "

Masa hari interview kt bank rakyat hari tu, masa tu jugak la aku dapat email dari Public Bank untuk position Management Trainee.. Hmm.. Rasa berat je nk pergi.. Sbb aku tau environment mcm mana.. Tapi takpe kan.. Kadang-kadang kena cabar diri.. Kita tak boleh suka kt zone selesa je.. InsyaAllah isnin depan akan pergi interview di sana..

Kita merancang.. Allah juga telah merancang untuk kita.. Sesungguhnya perancangan Allah adalah sebaik-baik aturan.. Kita perlu berusaha dahulu.. Setelah usaha sebaik mungkin, serahkan lah pada Allah.. :)

Bekerja tidak sama seperti masa kita belajar.. Mungkin ramai orang suka sebab dapat rasa duit sendiri.. ya memang betul pun.. Tapi wang ringgit yang kita dapat itu diiringi dengan tanggungjawab dan amanah.. Di kemudian hari, kita akan ditanya dengan amanah yang diberi.. Adakah kita amanah atau tidak.. Imam Al-Ghazali mengatakan perkara yang paling berat sekali adalah AMANAH!

Jaga Amanah itu elok-elok.. Kerna dengan wang ringgit yang kita dapat itulah untuk kita beri makan pada diri dan keluarga.. Apa yang kita makan itulah yang akan terhasil pada diri kita.. Moga Allah jauh kan diri kita dari sikap mazmumah dan tidak amanah.. :)

All the best buat kawan-kawan yang berusaha untuk mencari rezeki yang halal.. Tahniah buat yang dah berkerja.. Moga rezeki yang kita dapat ini dapat memberi manfaat pada diri kita, keluarga, masyarakat dan agama.. (^_^)

1 comment:

  1. Saya pun nak pergi interview br jugak. Boleh kongsikan pengalaman soalan ape yang ditanya? Berdebar jugak sebab saya bukan bahagian banking nie. Harap dapat kongsi ye. Terima kasih

    ReplyDelete