wallpaper

Wednesday, May 1, 2013

Walimah Kak Long

Anas bin Malik meriwayatkan daripada Nabi SAW, "Apabila seseorang melaksanakan pernikahan, bererti dia telah menyempurnakan separuh agamanya, maka hendaklah dia menjaga separuh yang lain dengan bertaqwa kepada Allah" (HR. Baihaqi)

Alhamdulillah syukur kepada hadrat illahi dengan izinNya kakak sulung aku telah sah bergelar isteri.. Pernikahan telah diadakan di Masjid Muadz Bin Jabal pada Hari Jumaat bersamaan 12 April 2013. Dan pada keesokannya diadakan kenduri walimah bertempat di Dewan Datuk Keramat..
Dengan sekali lafaz telah sempurna pernikahan ini.. Syukur dan gembira atas pernikahan ini..

Mulai dari hari itu, tanggungjawab kak long adalah kepada suaminya.. Taat dan patuh pada arahan suami selagi tidak bertentangan dengan shariah.. Moga perkahwinan ini sehingga akhir hayat mereka berdua..
Ketika akad nikah dijalankan, hati ini sayu dan lega kerana seorang kakak sudah bergelar isteri orang..
Tanggungjawab pada suaminya untuk menegur dan membimbing nya ke Syurga Allah..

Banyak benda yang aku belajar dari pernikahan ini, baru aku tahu yang kena bayar upah nikah kepada kadi dan saksi pernikahan. Baru aku tahu juga yang pernikahan perlu diadakan dalam daerah bermaustatin pihak wanita dan bukanlah dipihak lelaki.. hehe.. Bukan senang nk buat semua ini tapi selamat kitaorang dah siap buat awal2 untuk bagi doorgift dan hal-hal berkaitan..

Ramai sedara tanya aku plak bila giliran.. hehe.. InsyaAllah.. Target aku lagi 2 tahun.. few things nak kena buat dulu.. Lagi cepat lagi bagus sbb pernikahan itu dimudahkan tetapi kita yg kadang2 sulitkannya.. Kita hanya merancang dan Allah jua yang akan mengaturnya..

Ada beberapa gambar untuk dikongsi bersama..

-Kena Interview dengan Kadi Nikah-
-Duit Mas Kawin-
-Debaran Pengantin-
-Ketika menunggu akad nikah-

-Pengantin dengan besan masing2-
-Kak Long dgn adk2 ku-

-Besar n sharm-
-Shazany, Adik n khai-


-Kumpulan Marhaban-
-Sahabat KBM-

-Blogger Dina Bahrin dgn suami dan anak pun dtg-
-Abg Ngah dgn Mama-

Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya kerana Allah Maha Luas (rahmatNya dan limpah kurniaNya), lagi Maha mengetahui. (QS. An-Nur: 32)


1 comment: